Svilena Buba

06.04.2019

Svila je fino tekstilno vlakno koje se dobija od kukuljice dudovog svilca ili, kako se ponekad naziva, svilene bube. Potječe iz Kine i bila je važna trgovačka roba koja je u Europu stizala putem svile.

U kini je pod prijetnjom smrtne kazne bilo zabranjeo iz zemlje iznjeti gusjenicu ili jaja dudovog svilca. Godine 555., dva su fratra uspjela prokrijumčariti jajašca dudovog svilca bizantskom caru. S tim jajima i znanjem o načinu uzgajanja svilenih buba koje su stekli za vrijeme svog boravka u Kini, postalo je moguće proizvesti svilu i izvan Kine.

Šantung svila je tanka , neprovidna vrsta svile koja je tkana od neujednačenih niti koje su najčešće osnova platna u različitim tonovima, a to daje efekt prelijevanja boja.

Svi dudovi svilci u Europi i danas vode porijeklo od tih prokrijumčarenih jajašaca, ili kako se ponekad naziva, svile bube

Najveći proizvođači svile su Kina i Indija


JOŠ O SVILI
06.04.2019

Svila – saveznik vaše ljepote

06.04.2019

Kraljica među tkaninama od davnina

06.04.2019

Zašto odabrati svilu?

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima tehnicke pomoći
Operativnog programa "konkurentnost i kohezija" iz Europskog fonda za regionalni razvoj
Mi i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.
Prihvati i zatvori ili Saznaj više...